4 Temmuz 2014 Cuma

Yunanistan

C Grubu
Kolombiya  3 - 0  Yunanistan (5' Pablo Armero, 58' Teofilo Gutierrez, 90' James Rodriguez)
    Japonya  0 - 0  Yunanistan (48' Kostas Katsouranis (KK.))
Yunanistan   2 - 1  Fildişi Sahilleri (42' Andreas Samaris, 74' Wilfried Bony, 90' Georgios Samaras (pen.))

2. Tur
Kosta Rika  1 - 1  Yunanistan (52' Bryan Ruiz, 90' Sokratis)
UZ. 1 - 1
PEN. 5 - 3

Yunanistan orta düzey bir avrupa takımı; Portekizde aldıkları 2004 Avrupa Kupası onlara kötü şöhret kazandırdı. Defans oynayan, oyunu çirkinleştiren ve golleri duran toplardan atan, 0-0, 1-0 gibi sonuçlar alan sıkıcı bir takım diye nitelendirildi. Bu imaj insanların zihninden silinmedi ve belki de onları kupayı aldıklarına pişman etti. Bu turnuvada iz bıraktıkları söylenemez. Taktik olarak iyi oyunculardan kurulu tipik avrupa takımı olmasının yanında disiplinli oyun anlayışıyla birlikte heyecan verici tutkuları gruptan çıkma başarısına dönüştü. Avrupanın şerefini kurtaran takımlardan biri oldu.

İlk maçta çok iyi bir Kolombiya karşısında erken gol yediler. Devamında Samarasın fizik avantajını tekniğiyle birleştiren oyunu göze çarptı ve geriye düşen takımın doğal reaksiyonunu gösterdiler. Kötü bir görüntüleri yoktu. Kornerden gelen topta Teofilo boşta kalan topu boş kaleye vurdu ve Yunanistanın bu maçtaki umutlarını bitirdi. Gekasın rahat pozisyonda boş kaleye atamadığı top üst direkten geri geldi ve maçın sonucu az çok belli oldu. Orta sahada Kone dikkatimi çekti ve Salpingidis hayal kırıklığı yarattı.

Japonya maçında aklımda kalan, on kişi kalan Yunanistanın zor durumda kalmasıydı. Gol atma umutları pek yoktu ama ne varki Japonya'nın cılız atakları onları cesaretlendirdi. İlk maçta bocalayan defans, bu maçta başarılı oldu ve kötü bir maç sonunda Yunanistan istediğini aldı.

Fildişi maçı onların ya herru ya merru maçıydı. Maça ikinci maçta dinlendirilen Salpingidisle başladı. Lazaros ilk defa 11'de çıktı, bende "niye daha önce oynamadı acaba" diye bir izlenim yarattı. Yunanistanın inançlı ve cesur bir görüntüsü vardı. Fildişinin basit hatasını Samaris affetmedi (bence kötü bir vuruştu). Maçın devamında Yunanistan Fildişinin gol tehditlerini hafifletti ve rahat oyunla uzun süre maçı 1-0 götürdü. Bony'nin golü onların inancını kırmadı. Sakatlıklar sonucu erkenden kaleciyle birlikte Koneyi değiştirmek zorunda kalan Yunanistan son tercihini 78'de Karagounis-Gekasla kullandı. Son dakika penaltısını Samaras gole çevirdi ve çok güzel bir gol sevinci görüntüsü izledim.

İkinci turda heyecanla beklediğim Kosta Rika maçında çok kötü bir oyun oynandı. Son maçta iyi oynayan Lazaros, sembol oyuncu Karagounis, en uçta Salpingidis ve sürekli top kullanan sol bek Holevas baş rollerdeydi. Pozisyonsuz maçta akıllı organizasyonla Bolanos'un pasıyla Ruiz yayın ordan köşeye yumuşak bıraktı. Geriye düşen Yunanistan her geçen dakika daha etkili oldu. Yunanistanın ilk kozu Mitroglou oldu, açıkçası beklendiği kadar etki yaratmadı. Duarte ikinci sarıyı gördü ve Kosta Rika iyice dağıldı. Kırmızı karttan sonra Gekas oyuna girdi. Aslında oyun tam onun istediği şekle bürünmüştü. Son dakikalarda içeriye gelen topa sağ çaprazdan dönerek vurdu. Dönen topu Sokratis tamamladı. Uzatmalara giden maçta Kosta Rika Yunanistan baskısına iyi direndi. Yunanistan da oyun üstünlüğü avantajını değerlendiremedi ve bence penaltı alternatifi onların biraz hızını kesti. Penaltılarda Gekas 4. penaltıyı kaçırdı. Gekasın kötü penaltı kullandığına çok kez şahit olmuştum. Kritik penaltıda ona bu görevi vermek bence bir hataydı. Kosta Rikanın son penaltı golü, Yunanistana kupanın sonunu getirdi. En çok üzülen kuşkusuz Yunanistan tarihinin en çok gol atan oyuncusu Gekastı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder